השיער האנושי
השיער הוא נספח לרקמת העור המצוי כמעט בכל מקום על פני הגוף האנושי מלבד באזורים כמו כפות הידיים, כפות הרגליים והשפתיים. העור אשר ממנו צומח השיער הוא חזק ועמיד דיו כדי לעמוד בפני תלאות היום יום, וגמישותו הרבה מאפשרת לו תנועתיות רבה.עובי העור נע בין כ- 5 מ”מ בכפות הרגליים לפחות מ- 0.5 מ”מ בעפעף העין.למעשה, העור הוא המעטפת של כל הגוף האנושי.
העור מורכב משתי שכבות עיקריות
הדרמיס והאפידרמיס. השכבה שמתחת לדרמיס מכילה תאי שומן, מוליכי דם ולימפה, בלוטות זיעה וחלב, סיבים אלסטיים וחיישנים למגע. עובי שכבה זו משתנה באופן ניכר בין אדם רזה לבין אדם שמן. האפידרמיס מורכב משכבה על גבי שכבה של תאים במצבים שונים של הרס, כאשר כל השכבות ניזונות מהשכבה הבסיסית. השכבה החיצונית של העור, המכילה קרטיו, נושרת באופן מתמיד ומוחלפת על ידי זו שמתחתיה.
צבע העור נקבע על ידי פיגמנטים שונים באפידרמיס, כולל מלנין, אשר משתנים עם חשיפתם לקרני השמש, המקנה להם את צבעם ומידת שיזפונם.המלנין הוא הפיגמנט המקנה הן לעור והן לשיער את צבעם. השיער מכיל כמות רבה יותר של מלנין מאשר העור, תכונה המאפשרת ספיגת אנרגית אור רבה יותר בשיער מאשר בעור. צבע השיער נקבע לא רק על ידי הכמות המוחלטת של המלנין. גורמים נוספים המשנים את גוון השיער הם הכמות היחסית של יומלנין (eumelanin) בגוון שחור-חום ופיאומלנין (pheomelanin) בגוון חום אדמדם וכן מקדם השבירה (opticalrefraction) של האור בין השכבות של ציר השערה עצמה. השערה עצמה מורכבת מקרטין, היא נוצרת בחלק התחתון של הזקיק, מקום המכונה גם בולבוס. חלקו המרכזי של הזקיק כולל פתיחה עבור בלוטת חלב (sebaceous gland) החיבור של שריר זקור השערה (arrector pilli muscle). ותרחובת הזקיק .(bulge) המלנין מיוצר בחלקו הבסיסי המורחב של הזקיק, הוא מרוכז ברובו בשיער ובחלקו העליון של הבולבוס. בהתייחס לעובי העור, הבולבוס עשוי להימצא בעומק של עד 7 מ”מ מתחת לעור וקרוב לרקמה התת עורית.צמיחת השיער מתרחשת בדרך של מחזוריות אינדיבידואלית. צמיחת שיער פעילה נקראת אנגן (Anagen) בתקופת זמן זו השיער הוא בעל האורך הגדול ביותר, ועומקו הוא גם הגדול ביותר. משך זמן מחזור האנגן מגדיר את אורכו של השיער. שיער הקרקפת בתקופת האנגן עשוי להשמר עד ל – 8 שנים. המחזור הבא הוא הקטגן (Catagen), הוא מוגדר כתקופת הנסיגה של השיער. מחזור הקטגן נמשך רק מספר שבועות ומוביל למחזור הטלוגן (Telogen), שהוא מוגדר כתקופת המנוחה ונמשך מספר חודשים, בתלות הפוכה במספר השערות הנמצאות בצמיחה (אנגן) באותו האזור. לדוגמא, באזור הקרקפת מחזור הטלוגן קצר יותר מאשר באזור החזה. בהמשך למחזור האנגן, זקיקי השיער מתארכים, הבולבוס מעמיק יותר אל תוך העור והשיער הישן נושר בהדרגה